Kan coronakrisen bidrage med noget positivt?

Karantænetid, dødsofre, konkurser, stigende ledighed og global økonomisk krise. Coronavirus efterlader sig tydelige spor i vores samfund – både i Danmark, men også på verdensplan. Tragedierne og de negative konsekvenser som coronaepidemien medfører, stiller sig nærmest i en uoverskuelig kø til alt det, der skal løses på den anden side af nedlukningen af Danmark.


Det kan derfor virke som et besynderligt spørgsmål at stille, om corona-epidemien også kan skabe positive forandringer. Men det kan godt give mening. Psykologisk forskning er de senere år blevet optaget af fænomenet ’posttraumatisk vækst’. Det fokuserer på de positive konsekvenser, som nogle mennesker oplever i forbindelse med kriser. Undersøgelser af ofre for traumer, som efterfølgende har gennemgået terapiforløb, har vist, at traumet har været en medvirkende årsag til personlig udvikling og positiv forandring.


De negative konsekvenser og følelser skal bestemt ikke fortrænges eller nedvurderes. Men hvis du er ramt af fx håbløshed, sortsyn eller afsavn, kan du måske have glæde af også at fokusere på de positive sidegevinster, som coronakrisen kan bringe med sig.

 

Mere ro og fordybelse

Som følge af at mange af landets institutioner og arbejdspladser er lukket ned, opholder størstedelen af danskerne sig i hjemmet i disse dage. Det betyder, at mange familier får mere tid sammen med hinanden, og nogle måske oplever øget nærvær med familien. Aflyste planer og aktiviteter kan for nogle betyde, at der kommer mere ro på i hjemmet. Det kan være en mulighed for at få ro til at fordybe sig i interesser og hobbyer, fx bøger, madlavning og kreative projekter.

 

 

Værdsættelse af det vi savner

Det er svært for mange af os, når samværet med vores nære og kære begrænses. Og det kan være frustrerende, at vi går glip af mange af aktiviteter og begivenheder, som betyder noget for os. Men det kan også være positivt. Afsavn til mennesker eller aktiviteter, vi elsker, kan være medvirkende til at gøre os mere bevidste om betydningen af dem. Det kan være en god påmindelse om det, vi værdsætter allermest.

 

 

Sammen, hver for sig

Forsamlingsforbud, afstand og hjemmearbejdsplads er blevet hverdagskost under coronakrisen. På trods af det, oplever mange mennesker i disse dage en følelse af samhørighed med familie og kollegaer. Det betyder, at flere får øjnene op for nye arbejdsformer og online fællesskaber, som ellers ikke ville være blevet opdaget.

 

 

Tid til eftertanke og eftersyn af rutiner

Coronakrisen kan få betydning for, at nogle mennesker bliver mere eftertænksomme og i højere grad bliver opmærksomme på vores grundlæggende værdier. Mange oplever, at der bliver vendt op og ned på hverdagen, men for nogle kan det også være en øjenåbner for betydningen af nærvær, familietid og prioriteringer. Manglen på hverdagsstruktur kan med andre ord være en god anledning til at mærke efter i os selv og hinanden – om vores rutiner er meningsfulde og nødvendige

 

 

En anderledes hverdag for børn

Børn og unge undværer i disse dage deres daginstitutioner og skoler. For nogen kan være et stort afsavn og en svær tid at navigere i. Omvendt kan det betyde, at flere børn tilbringer mere tid sammen med deres forældre og søskende og for en stund møder færre faglige krav og forventninger til dem. Nogle forældre nødsages til at være kreative i deres undervisningsmetoder, hvilket også kan være stimulerende for børns indlæringsevne og generelle udvikling.